Leenan juuret vievät savolaiseen mielenmaisemaan. Tämä lienee antanut hänelle perustaksi maanläheisen käytännöllisyyden – jalat maassa kulkemisen. Terveen elämän terveen perustan.

Leena kuuntelee, kyselee, epäröi, empii, kuuntelee, kyselee, havannoi, kommentoi, kuuntelee, kyselee, silmät auki – sielukin. Vastaanottavaisena ihmisen riemulle, tuskalle, haavoittuneisuudelle. Toivoaan jakaen.

Leenalle on helppo puhua, pulputtaa oman elämänsä tuntoja. Luvassa on varmaa vastakaikua, joka voi olla hiljaisella äänellä lausuttua pohdintaa, puntaroivia sanoja, ei niinkään valmista puhetta – eikä tuomion pasuunan soitto. Armollista ja sydämen käypää.

Kirkolle Leena antaa lempeät kasvot, jotain vastaavaa mitä Äiti Teresa antoi Kalkutan kuoleville köyhille. Armeliaisuuden ilosanoman: ketään ei hylätä, olet tärkeä, olet kuka olet. Kirkko saa Leenasta inhimillisyyden papittaren, jolle erilaisuus on samanlaisuutta ja samanlaisuus erilaisuutta – kaikki kuitenkin yhtä tärkeää, samanarvoista.

Piispana Leena olisi perheenemäntä, jolle jokainen ihminen kuuluu samaan perheeseen. Voin kuvitella hänen ympärilleen kerääntyneen kristittyjen ja ei-kristittyjen lauman istuvan keskenään sulassa sovussa. Jokaiselle hänellä on olisi hyvä sana, hyväksyvä katse. Ja hyvä lähtisi kiertämään.

Erkki Alaja
urheiluvaikuttaja, tietokirjailija

 

 

Leenan syvällinen sydämen viisaus, hersyvä huumorintaju ja juureva maalaisjärki ovat kombinaatio, joka on ilahduttanut elämääni lukuisia kertoja viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Hän ei ole perinteinen pappi, vaan perinteisiä rajoja rikkova sydämen työläinen, jollaisia olen harvoin kohdannut. Leenan sanat jäävät elämään suurina ja merkittävinä, kiitos hänen valtavan empatiakykynsä ja horisonttinsa laajuuden. Hänellä on kyky nähdä ja voima puhua. Hänen karismansa kantaa valtavasti valoa. Hänenkaltaisiaan soihtuja on ilo kohdata. 

Manuela Bosco
taiteilija

 

 

Leena on rohkea, viisas ja päättäväinen nainen, jolla on piispan tehtävää ajatellen erinomaiset vuorovaikutustaidot ja yhteiskuntasuhteet.

Heikki Hiilamo
sosiaalipolitiikan professori, tietokirjailija

 

 

Tapasin Leena ensi kertaa syksyllä 2011 Suomen hiihtomaajoukkueen ensilumen leirillä Muonion Olostunturilla. Siitä alkanut ”työkaveruus” ja ystävyys on tuonut monia ilonhetkiä. Leena on ihmisenä hyvin iloinen, avoin ja auttavainen; hänen kanssaan on helppo keskustella kaikista elämän aiheista liittyivätpä ne työ- tai yksityisasioihin.

Joukkueessa sattuu ja tapahtuu aina kaikenlaista, vaikeissakin asioissa Leenalta löytyy asiaan aina sovitteleva ja järkevä ratkaisuehdotus. Leena on tehnyt kisamatkoilla pyyteettömästi töitä joukkueen menestymisen eteen. Hän jos kuka on oikea ”tiimipelaaja”: hän huolehtii joukkojensa hyvinvoinnista todella hyvin.

Hän saa iloisella ja lämpimällä käytöksellään kaikki ympärillä olevat piristymään raskaimmillakin hetkillä.

Aki Hukka
Suomen Hiihtomaajoukkueen huoltomies

 

Leena has been a vital asset to the Conference of European University Chaplains (CEUC). Over the years at our annual conferences, Leena has spent time and effort getting to know Chaplains from beyond her home, and of different cultures and faith groups. She is keen to open-up conversations on a diverse array of subjects, including issues that pertain to ecclesial and academic domains. She is also a vibrant personality, selfless, giving, humorous and joyful. Leena is clear-thinking, wise and insightful, and she will be an asset in whichever branch of God's Kingdom she is placed. 

David Hutchison
Chaplain to the University of Aberdeen, 
Chair, Conference of European University Chaplains 

 

Leena on ihmisenä erittäin avarakatseinen ja osaa ottaa tilanteen kuin tilanteen tarvittaessa hallintaan. Kollegana Leena ei tuputa uskoa, mutta antaa sen näkyä ympäristössään. Kirkolle Leena antaa nuorekkaammat, nykyaikaiset kasvot. Nuorten parissa toimineena Leenalla olisi piispana näkemystä tuoda uskontoa ja kirkkoa esille kaikille ikäluokille. Leenalla on myös kokemusta hoitaa ongelma- ja kriisitilanteita työyhteisön sisällä.

Sami Jauhojärvi
ex-huippu-urheilija

 

Leenan kyky kohdata ihmisiä, kuunnella heitä ja auttaa elämän haastavissa tilanteissa on ollut ilmiömäistä. Myös välillä meille urheilun "kuplassa" eläville Leena on osannut tuoda oikealla tavalla elämän raadollisuutta ja realismia. Leena antaisi mielestäni kirkolle juuri sellaiset kasvot, jota kirkko nyt tarvitsee puhutellakseen meitä jokaista tavallista ihmistä. Leena osaa saada ihmiset ymmärtämään kirkon olemassaolon tarpeellisuuden ja merkityksen tämän päivän ihmiselle. Ja nimenomaan tämäntyyppisten kohtaamisten ja nykyaikaisen otteen tuomisen piispakuntaan antaa kirkolle aivan uudenlaisia ja eri tavalla puhuttelevia näkökulmia isoon osaan tämän päivän ihmisiä.

Reijo Jylhä
valmentaja 


”Sanasta tekoihin” kuvaa juuri sitä Leenaa, jonka minä tunnen ja jota arvostan. Leenan sanat ovat selkeitä: hän ei kiertele ja kaartele, vaan kertoo suoraan ja selkeästi, mitä ajattelee – hän osaa ja uskaltaa puhua näin myös Jumalasta! 

Mutta Leenan kohdalla sanat eivät jää vain sanoiksi, vaan muuttuvat teoiksi – kohtaamisiksi, joissa ihminen kokee tulevansa nähdyksi ja kuulluksi aidosti sellaisena kuin on. Se on kirkossa liian harvinaista, ja siksi tarvitaan Leenan kaltaisia ihmisiä. Tuomaan toivoa huomisesta, jossa Jumalan syli on avoin kaikille, eikä armossa ole reunaehtoja.

Kun syksyllä 1998 aloitin opinnot Helsingissä, kaukana kotiseudultani, yksi turvallisuuden tuoja oli juuri työnsä aloittanut opiskelijapastori, jonka yhtä aikaa räväkästä ja lämpimästä puheesta pystyin tunnistamaan kotoisan savolaisen aksentin. Silloinkaan ei vain puhuttu, vaan sanat muuttuivat teoiksi. Olimme yhdessä käynnistämässä opiskelijoiden messuja, joista tuli nopeasti tärkeä yhdysside eri opiskelijajärjestöissä toimineiden ja monenlaisista taustoista tulevien opiskelijoiden välille. Sellainen Leena on tänäänkin: hän yhdistää ihmisiä. Ja vaikka on täysillä mukana, hän osaa myös siirtää itsensä taustalle ja antaa tilan muille. Opiskelijamessuissa opiskelijat saarnasivat, musisoivat, jakoivat ehtoollista, keittivät kahvit. Leena mahdollisti sen meille.

Minulle tasa-arvokysymykset ovat luovuttamattomia ja siksi olen viime vuosina äänestänyt naisia aina, kun minulla on ollut äänioikeus kirkollisissa vaaleissa. Kertaakaan en ole joutunut ”laskemaan rimaa” eli äänestämään naista vain siksi, että hän on nainen. Äänestämäni nainen on aina ollut selkeästi paras ehdokas. Nyt minulla ei ole äänioikeutta, mutta viestini tämän vaalin äänioikeutetuille on: äänestäkää rohkeaa naista, joka puhuu selkeästi, tunnustaa reilusti väriä ja iskee kädet multaan. Espoon hiippakunta ansaitsee piispakseen Leena Huovisen.

Samuli Korkalainen
pastori, kanttori


Leena toisi piispan tehtävään reippautta ja raikkautta, kykyä havaita ja tarttua asioihin. Tai haasteisiin, joita ennen sanottiin ongelmiksi. Hän ei pelkää ongelmia, vaan kävelee hihat käärittynä niitä päin.

Leenaa on helppo lähestyä, mutta ketunhäntiä on turha kuljetella kainalossa. Hän huomaisi ne. Katse on samanaikaisesti terävä ja lempeä.

Leena antaisi kirkolle ystävälliset kasvot, ilmettä ja hymyä. Hän osaa puhua itse, mutta myös kuunnella ja ennen kaikkea kuulla.

Leena on ihminen, jonka kanssa on helppo itkeä ja vielä helpompi nauraa. Ihan parasta seuraa, piispanakin.

Leena ei lässytä, vaan puhuu ihmisten kieltä, silmien tasalta.

Reetta Meriläinen
Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja

 

Leena on toiminut vuodesta 2004 kisapappina 8 olympialaisissa ja yli 30 eri lajien arvokilpailuissa. Näissä vaativissa kisatapahtumissa ja usein hyvinkin paineisissa tilanteissa Leenalle on muodostunut rautainen ammattitaito ja osaaminen. Leena on laajasti verkostoitunut kisatapahtumien ohella myös muualle urheilun toimintaympäristöihin. Leena on vahva ja luotettava tiimipelaaja, joka omalla toiminnallaan ja esimerkillään saa ympärillä olevat ihmiset onnistumaan ja kukoistamaan. Kokemus huippu-urheilumaailmasta on antanut Leenalle osaamista ja näkyä siitä, mitä tarkoittaa ja vaatii huippusuoritusten kulttuuri, itsensä likoon laittaminen sekä voittojen ja tappioiden läpieläminen. Leena on rohkea ja uskaltaa laittaa myös itsensä likoon! Leena antaa suvaitsevaiset, elämänmakuiset ja kirkkoa ajassa uudistavan edelläkävijän kasvot: #rohkeastiyhdessä!

Leena Paavolainen
LitT; varajohtaja, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö

 

Leenahan on valinnut ammattinsa vai onko ammatti valinnut Leenan?Joka tapauksessa 10+. Kaikki hyvät elementit mitä yhteen ihmiseen voi sijoittaa ovat kyseisessä henkilössä. Ystävällisyys, ymmärtäminen, suunnaton myötätunto, jota voi melkein koskettaa.Helppous puhua vaikeistakin asioista, kun kuuntelijalla on taito antaa vastauksia ja vaihtoehtoja. Ja yhden plussan antaisin aina niin aurinkoisesta olemuksesta, jaksamisesta huomioida vastaan tulevat ihmiset. Leenasta tulisi mitä parhain piispa, vaikkakin yliopisto menettäisi loistavan pastorin!

Raili Poikonen
siivooja, Helsingin yliopistoLeenan lahja on ihmisen kohtaamisessa. Urheilu-urani aikana sain olla  hänelle ensisijaisesti ihminen, en urheilija tai tuloksentekijä.

Urheilu-urani jälkeenkin olen saanut iloita Leenan ystävyydestä. Se ympäröi minua kaiken aikaa. Leenan ystävyys on lämmintä, huomioivaa ja kunnioittavaa.

Uskon Leenan tuovan kirkolle juuri hänen ystävyytensä kaltaiset kasvot. Ystävälliset, huomioivat ja ihmistä kunnioittavat kasvot. Hänen kykynsä istua erilaisten näkemysten äärelle pyrkimyksenään kunnioittaa jokaista ja hakea yhteistä polkua on arvokas jokaiselle yhteisölle ja yksilölle.

Virpi Sarasvuo
yrittäjä, maailmanmestari

 

 

Leena Huovinen on monialainen toimija, joka toisi perspektiiviä kirkolle. Hän on katsantokannaltaan nykyaikaan sopiva henkilö, joka ymmärtää, kuinka kirkkoa tulisi tukea muutostilanteissa, jotka tulevat jokaiselle organisaatiolle jossain vaiheessa ajankohtaisiksi. Hän on todella suurisydäminen toimija, joka auttaa ihmisiä heidän henkilökohtaisissa haasteissa mutta myös yhteiskunnallisessa murroksessa. Yhteisöllisyys ja nykyajan suureksi ongelmaksi noussut ihmisten erileirisyys jakavat meitä suomalaisia ja muita täällä asuvia tavalla, joka ei ole tervettä. Kirkko ja muut yhteiskunnalliset toimijat ovat todellakin tarpeen, jolloin viisautta ja dialogia tarvitaan enemmän kuin sääntöjä. Nyt jos koskaan ovat Leenan kaltaiset muutosagentit paikallaan.

Tuija Talvitie
Executive Director, Crisis Management Initiative (CMI)

 

Minulla on ollut ilo oppia tuntemaan Leena Huovinen Helsingin yliopiston yliopistopappina ja työyhteisö- ja johtamiskysymyksistä kiinnostuneena kollegana. Leenalla on aivan poikkeuksellinen kyky arvostavaan ja kunnioittavaan kuuntelemiseen ja vuorovaikutukseen. Monet keskustelut hänen kanssaan avaavat aina uusia, viisaita näkökulmia niin työyhteisöjen dynamiikkaan ja johtajuuden ilmiöihin kuin elämään kokonaisuudessaankin. Toiminta monenlaisissa työtehtävissä ja hyvinkin erilaisissa ympäristöissä on vahvistanut Leenassa syvää ymmärrystä ihmistä ja ihmisyyttä kohtaan, lempeää huumoria unohtamatta. Leena antaa kirkolle lämpimät, vahvat, ihmisen kokoiset kasvot. Juuri tätä kirkko mielestäni tänä päivänä ja tulevaisuudessa kaipaa.  

Ulla-Kristiina Tuomi
johtaja, Helsingin yliopisto

 

Helsinkiläisenä Espoon piispanvaali kiinnostaa, vaikka en voi äänestää. Kirkon ja Kaupungin vaalitentti oli mainio. Lyhyet, tavallista ihmistä kiinnostavat kysymykset antoivat ehdokkaille mahdollisuuden näyttää kykyään viestijöinä. Toivon sydämeni pohjasta, että Leena Huovinen tulee valituksi. Hän puhuu tämän ajan kieltä eikä sorru pakenemaan kliseisiin. On muuten merkittävä ominaisuus juuri piispan virassa.

Olli Valtonen (Facebookissa 25.8.2018)
pappi, entinen HelsinkiMission toiminnanjohtaja